'Niemand wordt in verkeerd lijf geboren, maar wie hier iets over zegt wordt direct weggezet als transfoob'
Ex-minister Ronald Plasterk is wetenschapper, bioloog, oud-PvdA-politicus, ondernemer en was bijna-premier. Hij schrijft wekelijks een tegendraadse column in De Telegraaf. In de krant van 7 maart (papier)/ 6 maart (online) roemt hij 'Gender Rebels' en verwijt 'woke' denkers bekrompenheid. Dank meneer Plasterk!
06 mrt. 2025 in Columns
Toen ik opgroeide in de seventies was de nadrukkelijke boodschap dat mensen van hun eigen lichaam zouden moeten houden, ook als het niet voldoet aan de ideale norm. Van beroep geneticus, onderzoeker van chromosomen, ben ik in 2007 minister van OCW geworden, met ook de portefeuille homo-emancipatie. Dat was voor mij een compleet nieuwe wereld, waar ik met veel plezier veel aandacht aan heb gegeven. Je ontmoet krachtige mensen die allemaal door een fase heen zijn gegaan dat ze kozen voor hun eigen gevoelens, hun vrijheid, hun seksualiteit. Inspirerende ontmoetingen. Ik was de eerste minister die tijdens de gaypride op een boot meevoer.
Met deze achtergrond heb ik met stijgende verbazing de trans-kwestie waargenomen. Als geneticus weet je dat er (behoudens zeer zeldzame chromosomale afwijkingen, die gepaard gaan met ernstige stoornissen) precies twee geslachten zijn: met twee X-chromosomen ben je vrouw (met vagina, eierstokken, baarmoeder, borsten), en met een X en een Y-chromosoom man (met penis, zaadballen, en na de puberteit baardvorming). De meeste mensen voelen zich seksueel aangetrokken tot het andere geslacht, een deel tot hetzelfde geslacht: lesbo’s en homo’s. Er zijn ook mensen bi. Vandaar de letterreeks lhb. Maar dan!
Lees de originele column hier in De Telegraaf